joshua-earle-ICE__bo2Vws-unsplash

Készen állsz egy új párkapcsolatra?

Mikor készen állunk egy új párkapcsolatra, alig várjuk, hogy az illető megérkezzen az életünkbe. Viszont előfordul, hogy akkor is alig várjuk, mikor még közel sem vagyunk a fogadására alkalmas állapotban.

Ülünk a monitor előtt, görgetjük a profilokat, jobbra-balra húzgáljuk a partnerjelölteket, vagy belevetjük magunkat a társasági életbe. Bármerre járunk, azt lessük, összefutunk-e valaki vonzóval.

A görcsös akaráshoz általában az vezet, hogy kibillentünk a lelki egyensúlyunkból. Feldolgozatlan sérelmeket fojtanánk az új kapcsolat izgalmába; kicsúszott a lábunk alól a talaj, így kapaszkodót, támaszt keresünk; szeretethiánnyal vagy önértékelési gondokkal küzdünk. Ami biztos, hogy valamit kompenzálni próbálunk.

A megoldást pedig nem önmagunkban keressük, hanem passzívan várjuk a megmentőt: a tökéletes, képzeletbeli idegent, aki varázsütésre megoldja minden problémánkat.

„Ha komoly kapcsolatban leszek, akkor majd sikerülni fog ez és ez és ez is, mert a párom támogat, és a létezése motivál. De addig kár próbálkoznom”, hangzott el egy általam vezetett coaching ülésen. A kliens épp önmaga előtt mentegetőzött, miért süppedt több hónapos, tökéletes bénultságba a munkájában.

A bénultság hátterében az állt, hogy megrettent egy túlzottnak tűnő kihívástól. Ez a belső bizonytalanság oda vezetett, hogy megpróbálta a kihívásról a saját figyelmét elterelni. Hogyan? A görcsös társkereséssel. „Mert amikor majd lesz párja, akkor lesz önbizalma is megvalósítani a céljait.” Csak sajnos ez másképp működik. Az önbizalmunkat nem alapozhatjuk annyira, hogy ki áll éppen mellettünk.

Mikor kiderült, hogy a háttérben önbizalomhiány áll, a „dilemma mögötti dilemmán”, vagyis a Kihíváson kezdtünk dolgozni. Talán nem meglepő, hogy amint oldódni kezdett az ügyfél rettegése, elkezdett oldódni a társkeresés iránti görcsös hozzáállása is.

Ez számos előnnyel járt. Egyrészt kilendült a holtpontról a munkáját illetően. Másrészt megkímélte magát attól, hogy rossznak ígérkező kapcsolatokba ugorjon bele, csak azért mert neki azonnal és bármi áron párra kell találnia.

Amikor tehát tűkön ülünk társkeresőként, hogy „történjen már valami”, érdemes önvizsgálatot tartanunk. Vajon kiegyensúlyozottak vagyunk? Mit tehetünk, hogy azzá váljunk? A kiegyensúlyozott emberekről sugárzik a stabilitás, ettől vonzóbbá válnak, és egészséges párkapcsolatot is könnyebben alakítanak ki.

„KIEGYENSÚLYOZOTT EMBEREK EGYÜTT EGYMÁSÉRT” – NÉZD MEG ITT A JÓL MŰKÖDŐ PÁRKAPCSOLAT 3 FELTÉTELÉRŐL SZÓLÓ VIDEÓMAT!

A coaching története az ügyfél jóváhagyásával került megosztásra.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on email

Olvasd el, mi a neheztelések nélküli szerelmi kapcsolat titka?

Most a SZEXUÁLIS EGÉSZSÉG GYORSTALPALÓ füzetem is megkapod mellé.

Hova küldhetem az INGYENES anyagot?