photo-1557237370-c7a0028a434b

Létezik szex érzések nélkül?

Akadnak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a szexben nem mindig vannak érzések. De vannak. Mindig.

Érzések még akkor is jelentkeznek, amikor a felek tárgyként használják egymást. Ezek rossz érzések. Keserűek, fájdalmasak. Sebeznek. Pusztítanak.

Nem minden ember van tisztában az érzéseivel, és nagyon kevesen vannak tisztában velük állandóan. Ezért találkozunk olyanokkal, akik elhiszik magukról, hogy nem éreznek.

Pedig még az üresség is egy érzés. Egy rossz érzés. Aki üres, az nem élő. Nem „élettel teli”.

A VILÁG A SZEX ÉS A SZERELEM KÖRÜL FOROG

Dr. Brandy Engler klinikai pszichológus és szexuálterapeuta. Egyszer egy csapat menekülttel kellett dolgoznia. Olyan emberekkel, akik rengeteg erőszakot láttak, mindent elvesztettek, olyan dolgokon mentek keresztül, mint éhínség és háború. Dr. Engler megrémült a feladattól. Mégis mit tudhat ő mondani ezeknek az embereknek, a maga nyugodt, biztonságos, amerikai életével?

A doktornő nagyon meglepődött, mikor ilyen mesékkel jöttek neki: „Volt egy srác a menekülttáborban, akivel…” meg „Az úton rengeteget beszélgettünk, és nagyon tetszik nekem, de nem tudom, hogy…”.

Az embereket még a legnehezebb helyzetekben is foglalkoztatja a szerelem és a szex. Amiről minden más esetben is mindenki beszél. Ami mindenütt ott van, minden emberi civilizáció, miden kultúra középpontjában. Azért, mert belénk van kódolva, hogy ez legyen az életünk egyik legfontosabb területe.

Ennek tudatában el tudod képzelni, hogy épp a szex ne hasson ránk érzelmileg? Ha akarjuk, ha nem, ez az egyik „legerősebb” témakör az életünkben. Ezzel aráyosan,  a szexszel kapcsolatban produkáljuk a legintenzívebb érzelmeink jó részét is.

AKÁR SZERELMES VAGY, AKÁR NEM

Ha lefekszel valakivel, érzelmeid lesznek a dolog közben, és kapcsán is. Talán nem szerelem-érzelmek, ha nem vagy szerelmes. De valamilyen érzelmeid kialakulnak. Méghozzá erősek és fontosak, akkor is ha te épp nem tartod őket annak.

Ami olyan központi szerephez jut az emberek pszichéjében, mint a szex, az nem válthat ki gyenge vagy jelentéktelen érzelmeket. Kiválthat rossz érzelmeket jók helyett. Olyanokat is, mint az üresség, ami semlegességnek tünteti fel magát, pedig valójában rossz.

A szex-szel kapcsolatos érzelmek mindig fontosak, sőt személyiségformálók. Éppen ezért sem mindegy, milyen szexuális élményeket gyűjtesz. Vigyáznod kell magadra, hogy ne halmozd fel a rosszat. Ha mindig csak üresség-élményekben, vagy nyíltan negatív élményekben van részed, a szexet ezekhez az érzelmekhez kezdheted társítani. Elhiheted róla, hogy az is csak egy “szükséglet”, mint a vécézés, vagy épp „alantas dolog”, pedig csak nem megfelelő döntéseket hoztál. Akár odáig is eljuthatsz, hogy el se tudjad képzelni, mi lehet a szexben bárkinek boldogságot adó, szeretetteljes vagy tiszta. Hogy szerelem egyáltalán létezhet, nem pedig csak a testiséget fújják fel egyesek, valami rejtélyes oknál fogva. Hogy lehetnek pozitív érzelmei is valakinek a szex kapcsán. Hogy egyesek számára mély megélést jelenthet. Eljuthatsz odáig, hogy elhidd, a szex tényleg csak a testről szól.

Nem kell szerelmesnek lenned ahhoz, hogy lefeküdj valakivel. Élvezheted így is, a lélek sem feltétlenül sérül a emiatt. Ám csak úgy kerülhető el a sérülés, ha nem tárgyként tekintetek egymásra. Ha nem csak a testtel törődtök. Ha nem tesztek úgy, mintha minden csak a testről szólna, és a lelketek nem is létezne.

A tragédiához már az is elég, ha csak az egyikőtök kezeli tárgyként a másikat. Mert akkor nincs kapcsolat. Aki nem látja meg az embert a másikban, csak a tárgyat, az nem tud kapcsolatot teremteni az emberrel. Ráadásul ővele sem lehet kapcsolatot teremteni. Egy tárgy közeledését, ugyebár, nem veszed fel. A tárgyisasítás ezáltal mindkét felet károsítja.

Mindegy, hogy komolyan érdeklődsz valaki iránt, vagy csak egyéjszakás kalandra készültök, emberként kell kezelnetek egymást, és eszerint törődnötök egymással. Csak így kerülhetitek el, hogy rossz érzelmeket éljetek át jók helyett. Ha csak a testről szól, azt csak a test élvezi. Ha élvezi. Kellemetlen érzések közepette az élvezetekben feloldódni jóval nehezebb.

Tetszett Neked ez a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel, biztos ők is hasznosnak találnák!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on email

Olvasd el, mi a neheztelések nélküli szerelmi kapcsolat titka?

Most a SZEXUÁLIS EGÉSZSÉG GYORSTALPALÓ füzetem is megkapod mellé.

Hova küldhetem az INGYENES anyagot?