22-011756-best_online_dating_sites

Miért erősíti a párkapcsolatod az, ha megőrzöd a saját egyéniséged?

Akadnak időszakok, mikor hasznos megélni az egyedülálló létet. Például az önfelfedezés ideje azoknál, akik korábban sosem tapasztalták meg az önállóságot, hisz egyik kapcsolatukból rögtön a következőbe ugrottak, már a kezdetektől.

Akik egész életükben a romantikus viszonyaikon keresztül határozzák meg magukat, hajlamosak teljesen feloldódni a párjuk személyiségében, és-vagy a közös „Mi”-ben. Ezáltal az „Én”-jük asszimilálódik, könnyen háttérbe szorul.

Persze annyitól, hogy valaki szünet nélkül lép át kapcsolatból kapcsolatba, még nem feltétlen képviseli ezt a típust. Aki viszont képviseli, annak jellemzően kevés elképzelése van a saját igényeiről vagy ízléséről. Hisz azok mindig aszerint formálódtak, ahogy épp az aktuális párkapcsolt alakította.

Ha az ilyen ember magára marad, sokkoló lehet számára, ahogy szembesül önmagával. Nincs kihez idomulnia, ha akarja, ha nem, fel kell fedeznie, mik az ő egyéni preferanciái, útjai. Ez egy kihívással teli fejlődési ív, ami később az új párkapcsolatot is stabilabbá teszi. Hisz egy párkapcsolatban a „Mi” két „Én”-ből épül fel. Az egyéniség megszüntetése egyáltalán nem feltétele a szerelemnek, sőt, a határozottabb személyiségeket gyakran zavarja, ha a társuk túlalkalmazkodó, „semmilyen”.

Ahogy erős várat csak erős anyagokból építhetünk, úgy az igazán erős „Mi”-hez is erős partnerek kellenek. Ideális esetben mindkét fél életképes külön-külön is. Ezt az életképességet pedig nem veszítik el annyitól, hogy egy maguknál is erősebb, nagy egység részévé válnak. Ez az egység a “Mi”.

Kevesebb a feszültség az olyan párkapcsolatban, ahol senki sem csimpaszkodik holt teherként a másikba. Persze akadnak kapcsolatok, amelyek épp az egyenlőtlenségre épülnek. Ilyen esetekben a felek kiegészítő ellentétként kerülnek össze. Például az egyik csak addig érzi értékesnek magát, amíg a másik rászorul a segítségére; közben a másik csak addig érzi biztonságban magát, amíg valaki más gondoskodik róla. Az ilyen felállás abból a szempontból előnytelen, hogy mindketten kiszolgálják a saját bizonytalanságukat, ezáltal pedig beleragadnak, ahelyett, hogy orvosolnák.

A „Mi” arról kéne szóljon, hogy többé, ne pedig kevesebbé tegyen bennünket. Ha tartósan elnyomnak minket, vagy elnyomjuk saját magunkat, a feszültség felgyülemlik bennünk, függetlenül attól, hogy tudatában vagyunk-e a negatív érzelmeinknek. A túlalkalmazkodó ember önismerete általában gyenge lábakon áll, így fogalma sincs arról, hogy neheztel a társára a háttérbe szorulás miatt, míg a túlfeszített húr el nem szakad.

A neheztelés ettől függetlenül folyamatos a gát átszakadása előtt is. Csendben mérgezi a kapcsolatot; konfliktusok egész sorának válik láthatatlan forrásává.

A kapcsolatok hosszú távon akkor lesznek sikeresek, ha mindkét fél megőriz valamennyit a saját személyes teréből. Ez megnyilvánulhat én-idők, hobbik, barátkozás (stb.) formájában.

Könnyebb fenntartani egymás érdeklődését, ha nem töltjük (szó szerint) minden pillanatunkat együtt. A sötétkék csak a feketéhez képest tűnik világosnak. Az egér az elefánt mellé állítva tűnik aprónak. Ugyanígy a közelséget is csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha észben tartjuk, hogy létezik a másik viszonylat is, a távolság.

Szó sincs róla tehát, hogy a másokra/önmagunkra fordított figyelem önzés volna. Jót teszünk vele a kapcsolatunknak, hisz épp azzal válunk képessé hosszú távon megőrizni a boldog közelséget, hogy alkalmanként ésszerű mértékig eltávolodunk.

A dolog másik előnye, hogy ha törődünk a saját igényeinkkel, elkerüljük, hogy rejtett frusztrációkat halmozzunk fel, amik rombolhatnák a viszonyunkat. Harmadrészt, minél gazdagabbá tesszük a saját személyiségünket azzal, hogy gondot fordítunk rá, annál többet tudunk adni önmagunkból a párunknak.

Adni. Míg kölcsönösen adunk egymásnak, a kapcsolat épül. Míg tudatosan szem előtt tartjuk, hogy az egyéniség ápolása ne a közös ügyeink rovására menjen, mindketten csak nyerhetünk.

Tetszett Neked ez a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel, biztos ők is hasznosnak találnák!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on email

Olvasd el, mi a neheztelések nélküli szerelmi kapcsolat titka?

Most a SZEXUÁLIS EGÉSZSÉG GYORSTALPALÓ füzetem is megkapod mellé.

Hova küldhetem az INGYENES anyagot?