dispute-4033305_1920

Félreértések Forrása – Másképp beszélgetnek a férfiak és a nők

Rengeteg konfliktus hátterében az a nagyon egyszerű ok áll, hogy a férfiaknak és a nőknek mást jelent a beszélgetés.

A nőknél a beszélgetés rengeteg funkcióval bír. Az egyik a kapcsolatápolás. Szeretik megosztani a gondolataikat, érzéseiket a számukra fontos emberekkel; nem csak akkor, amikor konkrét céljuk van ezzel, hanem „csak úgy” alapon is. Férfiaknál ezzel szemben jellemző, hogy a beszélgetést kizárólag a problémamegoldás eszközének tekintsék. Milyen félreértések adódnak ebből? Íme két tipikus forgatókönyv:

A) A nő elmeséli a munkanapját, mert szeretné megosztani a társával az élményeit. A férfi erre átmegy karrier tanácsadóba, és javaslatokkal bombázza, mit csinálhatna másképp. A nő meghökken ezen a viselkedésen. Hiszen ő csak lazítani próbált volna a meséléssel, erre most benne találja magát egy háborús szintű stratégiai tervezésben! A meghökkenés után megsértődik, mert úgy érzi, a férfi kritizálja, leiskolázza. Ezt kikéri magának, amin a férfi is megsértődik. Ő annyit érzékelt az egészből, hogy tanácsot kértek tőle, majd a tanácsait és a segítő szándékát is semmibe vették.

B) A nő beszámol a hétvégi teendőiről. Nem panaszkodik miattuk, egyszerűen csak elmeséli. A férfi viszont azt hiszi, hogy aggódik, különben miért hozná fel a témát? Arra a következtetésre jut, hogy a nő „jelentéktelen hülyeségeken nyavalyog”, hisz ahol igazából nincsen probléma, ott ő sem találja a problémát. A férfi ettől bosszússá válik, és foghegyről odaveti a nőnek: „túl sokat agyalsz”. Ez a váratlan gorombaság megbántja a nőt, ráadásul azt közvetíti felé, hogy a férfit hidegen hagyják az ő dolgai.

Ha férfi vagy, és magadra ismertél: Amikor egy nő mesél neked, jusson eszedbe, hogy nincs feltétlenül szüksége tanácsra. Honnan tudhatod, van-e? Hát kérdezd meg! „Elmondjam, mit tennék a helyedben, vagy csak hallgassalak meg?” Az ilyen mondatok aranyat érnek!

Ha nő vagy, és magadra ismertél: Amikor „csak úgy” mesélsz egy férfinak, ő pedig  átvált tanácsadó üzemmódra, gondolj arra, hogy nem beképzeltségből teszi. Épp hogy segíteni szeretne, mert azt hiszi, erre kérted. Köszönd meg a tanácsot és az igyekezetet, majd biztosítsd róla, hogy fontos a véleménye. Ezek után, és csak ezek után magyarázd el neki, hogy nem mindig szorulsz tanácsra, amikor mesélsz valamit. Néha csak meg szeretnéd osztani a gondolataidat; néha csak annyira vágysz, hogy végighallgassanak, ennyi a segítség, többre nincs szükség.

Tetszett Neked ez a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel, biztos ők is hasznosnak találnák!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on email

Olvasd el, mi a neheztelések nélküli szerelmi kapcsolat titka?

Most a SZEXUÁLIS EGÉSZSÉG GYORSTALPALÓ füzetem is megkapod mellé.

Hova küldhetem az INGYENES anyagot?